Bianca Mokkenstorm:

TEKST on the beach!

Achtergrond

Vanaf het moment dat ik kon lezen, ging ik schrijven. Ik verzon de meest uiteenlopende verhalen achter de typemachine en gaf zelfs een eigen krantje uit. De ANBI krant, vernoemd naar mijn moeder Annie en mijzelf. Oplage: vier stuks. Meer exemplaren trok het carbonpapier niet. Toen ik 10 jaar oud was haalde ik, gezeten op 3 op elkaar gestapelde stoelen, mijn typediploma. Ik was 15 jaar oud toen ik de hoofdprijs won bij een wedstrijd van Het Nederlands Taalgenootschap voor jonge journalisten.

Rechtenstudie

Omdat de School voor Journalistiek vol zat, ben ik aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit Rechten gaan studeren, met als specialisatie Strafrecht. Klinkt misschien saai, maar dat was het niet. Ik heb werkelijk genoten van mijn bezoekjes aan gevangenissen, interviews met scholieren en stage bij de politie. Ik had wat studietijd over en pikte nog wat arbeids- en sociaal verzekeringsrecht mee. In 1989 studeerde ik af.

Journalist & HRM

Direct na mijn afstuderen begon ik als bedrijfsjournalist bij ECT in de Rotterdamse haven. Ik volgde een opleiding tot bedrijfsjournalist. Net op het moment dat ik in de haven zo’n beetje alles had geschreven wat er te schrijven viel, werd ik uitgenodigd om over te stappen naar het HR-vakgebied als Personeelsadviseur. Ik maakte kennis met een boeiend vak waarin ik mijn juridische kennis kon combineren met mijn liefde voor ontmoetingen met mensen. En die mensen ontmoette ik zeker; in de haven, tuinbouw en in de zorg.

De grote stap

Tijdens een lunch op het strand van Hoek van Holland schoof een vriendin mij een oproep onder de neus waarin door Het Hele Westland, een regionale krant, (vrijwillige) webreporters werden gevraagd. “Ideetje voor jou?” Dat was het zeker. Ik maakte kennis met veel enthousiaste medeschrijvers, leerde van een ouwe rot in het vak de journalistieke kneepjes en kreeg meer en meer professionele routine. En in 2010 was het zover. Ik besloot ZZP’er te worden. Bianca Mokkenstorm, Tekstschrijver en Journalist.

Mijn werkwijze

Persberichten, nieuwsbrieven, vacatureteksten, interviews, webteksten en achtergrondverhalen. Er kruist van alles mijn pad en ik vind het heel boeiend. De ene keer zit ik bij een starter aan de eettafel, de volgende keer bij een multinational in een hightech-kantoor. Niets is zo leuk als een kijkje nemen in de keuken van een ander. Inspiratie opdoen, aan teksten knutselen en samen tot een goed eindproduct te komen.

Ik bouw graag een langdurige samenwerking op met mijn opdrachtgevers. Het is voor beide partijen fijn als de ander aan een half woord genoeg heeft en snel kan schakelen. Maar ik vind het ook leuk om een eenmalige opdracht te doen. Het is altijd verfrissend om kennis te maken met een nieuw bedrijf of andere gesprekspartner. En soms is zo’n eerste kennismaking een opstap naar méér!

Daarbij draait alles altijd om maatwerk. Vertel me hoe je het graag wilt hebben. Geef gerust feedback, input en kritiek. Dan kom je samen tot de mooiste dingen! Een interview plaats ik pas als ook mijn gesprekspartner groen licht heeft gegeven. En een artikel ziet alleen het licht als de opdrachtgever 100% tevreden is.

Mijn werkplek

Geboren in Hoek van Holland en met een zeeman als vader. Het is dus niet zo gek dat er één plek is waar mijn creativiteit het makkelijkst stroomt. Waar ik me mee kan laten voeren door zeeën van tijd en oneindige gedachten. Daarom verhuis ik mijn laptop en schrijfblok in de zomer zo vaak mogelijk naar die ándere werkplek: het Hoekse strand. Dus als je me zoekt….

Bianca Mokkenstorm Jong

Bianca Mokkenstorm tekstschrijfster