Een positief begin van de dag!
Foto: Lucas Pezeta via Pexels

Een positief begin van de dag!

Wil je een gratis tip? Gun jezelf de luxe van eerder opstaan. Dat klinkt misschien gek (wie wil er nou korter slapen?), maar het is een investering die zich dubbel en dwars terugverdient. Zolang je dat half uurtje extra niet vult met nóg meer stress en drukte. Juist niet. Je geeft jezelf een cadeau waar je rustig en blij van wordt: een positieve affirmatie. Een krachtige gedachte, die je de rest van de dag in een betere, positievere flow brengt. Ik hoor je ongelovig zuchten. Hee, ik geloofde het eerst ook niet. Maar het werkt echt.  

Herken je dit? Je wekker gaat. Blindelings sla je op de “snooze”-knop. Om na 9 minuten weer ruw uit die blur gehaald te worden. Met tegenzin sleep je je uit bed, en kom je erachter dat je minder tijd hebt om je kleding bijelkaar te zoeken dan gedacht. Laat staan dat je je nog kunt voorbereiden op die belangrijke vergadering. Je propt een ontbijtreep naar binnen en haast je naar buiten. De rest van de dag hol je achter de feiten aan, zonder ook maar één ding af te kunnen strepen van je to-do-list. Zodat je ’s avonds, nog nahijgend op de bank, teleurgesteld bedenkt: “Zie je wel. Ik ben nergens goed voor. Het is weer niet gelukt om alles af te krijgen.” Tijd voor een andere mindset. En die begint bij het eerder zetten van je wekker!

Eerst even zuurstof tanken

Picture this. Je wekker gaat. Vroeger dan voorheen dus. En jij wordt wakker in de wetenschap dat je nog ruim voldoende tijd hebt. Daar heb je immers voor het slapengaan voor gezorgd. Haal rustig 3 keer diep adem via je buik, waarbij je de zuurstof bewust door je lichaam voelt stromen. Dat kan je nog in bed doen, maar nóg fijner en beter is het om letterlijk even naar buiten te stappen en, liefst op je blote voeten, contact te maken met de natuur. Luister, kijk en voel. Strek langzaam je lichaam uit. Maak jezelf lang, strek jezelf soepel. En dan is het tijd voor actie. In je hoofd, welteverstaan. Met een positieve affirmatie.

Een wat?

Een affirmatie is, letterlijk genomen, een bevestiging. Zonder dat je het jezelf beseft gebruik je waarschijnlijk al je hele leven affirmaties. Helaas meestal in negatieve zin (“Zie je wel. Ik ben nergens goed voor”). Doordat je dat jarenlang hebt herhaald tegen jezelf (en als het tegenzit waren er ook nog hulpvaardige mensen in je omgeving die daaraan hebben bijgedragen), is die gedachte verankerd in jouw hoofd en lichaam. Waardoor die negativiteit waarheid is geworden: je bent je ernaar gaan gedragen en nam ook jouw omgeving daarin mee. Want zo sterk werkt een affirmatie. Gelukkig kunnen we die kracht ombuigen en ook in positieve zin gebruiken.

Positieve brainwash

Hoe je dat doet? Kies als eerste een krachtige, positieve zin die je tot jezelf kunt zeggen. Niet één keer, maar een paar maal per dag, op een rustige plek. Om te beginnen vlak nadat je wakker bent geworden. Kies woorden die bij je passen. Want als de affirmatie goed op jouw behoefte aansluit, zal hij zijn werk doen en jouw hersenen op een positieve wijze “herprogrammeren”. Bedenk een zin die verwoordt hoe jij je graag zou willen voelen. Ter inspiratie:

  • Ik ben trots op mijzelf
  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik houd van het leven
  •  Ik voel me fantastisch
  • Ik heb lef
  • Vandaag bereik ik wat ik wil

Diep van binnen

Wees niet te ongeduldig. Het zal even wennen zijn, en je hoeft je mantra niet in één keer volledig te geloven. Dat negatieve stemmetje zit immers na al die jaren best diep verankerd in jouw hoofd en is soms hardnekkig te verdrijven. Het is genoeg als de zin die je hebt uitgekozen jou positieve energie geeft als je hem uitspreekt. De woorden moeten een stukje in jou aanraken, dat van binnen al aanwezig is.

Niet te ongeduldig

Geef jezelf tijd en ruimte om de affirmatie zijn werk te laten doen. Iedere keer dat je de affirmatie uitspreekt, wordt hij krachtiger. Na enkele weken wordt hij onderdeel van wie jij bent, en ga je uitstralen wat je jezelf hebt gezegd. Je krijgt meer rust en zelfvertrouwen. Ook hier is het actie = reactie. Je zult zien dat jouw omgeving positiever op je gaat reageren, en dat er, toevallig of niet, mooie dingen op jouw pad komen.

 

To view or add a comment, sign in

Explore topics